Met alle dagelijkse eisen die aan je energie worden gesteld, is het een must om je energieniveau te verhogen en beter te beheersen!

Professionals worden steeds vaker geconfronteerd met de uitdaging om extra energie te steken in hun werk om zowel persoonlijk als in teamverband succesvol te blijven. Als je je energie niet verdeeld en dagelijkse aanvult, komen je persoonlijke energiebronnen constant onder druk te staan. Dat leidt tot verlies van interesse in je werk, vermoeidheid, verminderde prestaties en soms zelfs tot ziekteverzuim en burn-out situaties.

De vier typen energie

Energie word vaak uitgedrukt als ‘de kracht en vitaliteit die nodig zijn om fysieke of mentale activiteit te verrichten’. Als je voor een uitdaging staat die ook nog even in de agenda wordt gepropt, komt al snel de vraag naar boven ‘hoeveel energie heb ik?’ of ‘hoe kan ik mijn energie verhogen of beter verdelen?’

Deze vragen zijn zinvol als het gaat om de wijze waarop je met energie om kan en wil gaan. Maar als je kijkt naar je energieniveau, zijn er eigenlijk vier soorten energie die samen bepalen hoe het met je energie gesteld is: fysieke-, emotionele-, mentale- en doelenergie. Deze vier types kun je visueel weergeven in de vorm van een piramide. Onderaan fysiek, op de tweede laag emotioneel, derde laag mentaal en bovenaan doel.

Elk type energie is even belangrijk bij de vraag hoe je je algehele energie kunt verhogen, en hoe je die beter kunt inzetten om meer impact te creëren in je leven en werk.

 • Doel is de belangrijkste factor die de kracht van je energie beïnvloedt
 • Mentaal is de mate waarin focus toepast in je energie
 • Emotioneel bepaalt de kwaliteit van je energie
 • Fysiek is gerelateerd aan de hoeveelheid energie die je voelt
It takes as much energy to wish as it does to plan.
Eleanor Roosevelt

Meer impact

Om volledig energiek te worden en meer van je potentieel te gebruiken, is het belangrijk om die acties te bepalen én consequent vol te houden, die de niveaus van elk van je vier soorten energie verhogen en in stand houden. Als dat lukt, zal je meer vervuld, energiek en effectief zijn in alle aspecten van je leven.

Je kunt je energieën het beste opbouwen vanaf de bodem van de piramide naar boven. Het is gemakkelijker om je emotionele energie te verhogen als je fysieke energie hoog is; je kunt je mentale energie effectiever versterken als je emotionele energie in goede vorm is, enzovoort. De kracht van je energieën werkt echter van boven naar beneden. Wanneer de doel-energie sterk is, geeft dit extra kracht aan je mentale-, emotionele- en fysieke energie en zorgt zo voor meer impact.

De vier soorten energie meer in detail

Fysieke energie gaat over voeding, beweging, slaap en ontspanning. Dit zijn  de bouwstenen van je conditie. Ze leveren een essentiële bijdrage in het bouwen van een solide basis om andere soorten energie te laten toenemen en effectief te gebruiken.

Emotionele energie gaat over emotioneel sterk voelen en emotioneel in balans zijn. De meeste mensen presteren dan het best en dat is veel makkelijker als je fysieke energie hoog is. Emotioneel sterk voelen en in balans zijn bereik je door te herkennen waaraan of waarmee jij je positieve energie oplaadt. Zoals door het herkennen van dingen die jouw emotionele energie stimuleren of juist uitputten. Je concentreert je dus volledig op de positieve, energie gevende aspecten van jouw leven.

Mentale Energie is het makkelijker op te bouwen en vast te houden als je emotionele energie op orde is. Je kunt logischer en helder nadenken en je gedachten worden minder verstoord door negatieve emoties die ‘naar binnen sluipen’. Je hebt dan minder last van afleiding of onderbrekingen waardoor je je met meer focus kunt concentreren op datgene waar je mee bezig bent.

Doel Energie als je dagelijkse leven en activiteiten overeenkomen met wat echt belangrijk voor je is geeft dit een gevoel van betekenis. Je hebt een doel en leeft ernaar. Daardoor kun je je beter concentreren, je ervaart meer positieve emotionele energie, toont meer doorzettingsvermogen en je voelt je lichamelijk energieker. Doel Energie vereist dat je tijd besteedt aan reflectie, je prioriteiten helder maakt en je leven leeft in lijn met je kernwaarden.

Your energy is currency. Spent it well. Invest it wisely.
Sheryl Adams

Je batterij opladen

De batterij van je smartphone laad je elke dag op. Doe je dat niet dan werkt ie simpelweg niet meer. Het mooie is dat je de vier energiebronnen ook steeds opnieuw kunt opladen. Hoe hoger je energie niveaus in alle vier de energiebronnen, hoe gelukkiger en meer vervuld leven je leidt. In wezen heb je meer controle over je leven en kun je de uitdagingen die op je pad komen veel makkelijker aan. De simpele oefeningen hieronder helpen om alvast van start te gaan en je energie snel op te krikken. Kies op je werk elke 90 minuten één van de volgende oefeningen en je zult zien dat je energieniveau weer stijgt.

 1. Ren of loop de trap een paar keer op en af (5 minuten)
 2. Kijk eens door je digitale fotoalbum en kies 30 foto’s van vrienden, familie of mooie beelden waar je meteen van moet glimlachen. Bundel ze in een folder en kijk naar wanneer je even een booster nodig hebt. Breng tijdens het kijken de energie van dat moment weer even terug naar het hier en nu (5-10 minuten)
 3. Wandel buiten in de frisse lucht (5-15 minuten)
 4. Pak een kopje koffie of thee en houd een praatje met een collega (5 minuten)
 5. Leg je benen op je bureau en gun jezelf 5 minuten om te dagdromen, het maakt niet uit waar je gedachten heen dwarrelen, lekker laten gaan.
 6. Stretch je armen en benen lekker uit en laat je hoofd een paar keer van schouder tot schouder rollen. (5 minuten)
 7. Luister naar muziek waar je goede herinneringen aan hebt
 8. Doe een paar push ups tegen de muur (1 minuut)
 9. Probeer een paar keer heel diep te gapen (1 minuut)

Als je een paar van deze oefeningen in je dagelijkse schema inpast zal je makkelijker je batterij weer opladen. Veel energie gewenst!

Met dank aan het gedachtengoed van Richard Maddocks

Meer leren over effectiviteit persoonlijk leiderschap? Kijk op: De Leider in Jou!