Breath in Breath out
‘Haal diep adem en tel tot 10’. Waarschijnlijk heeft iemand dat weleens tegen je gezegd toen je boos of overstuur was. In deze uitdrukking zit een eeuwenoude wijsheid die raakt aan de manier waarop wij onze manier van welbevinden beter kunnen begrijpen, het ‘zijn-in-het-hier-en-nu’.
Ben jij je bewust van je ademhaling?
Allereerst een paar vragen om je aan te moedigen bewust te worden van jouw ‘zijn-in-het-hier-en-nu’.
- wat heb je de afgelopen twee tot drie uur gedaan voordat je ging zitten om dit te lezen? Met andere woorden, met welke verschillende activiteiten ben je bezig geweest?
- welke emoties hebt je ervaren terwijl je met deze activiteiten bezig was?
- hoe is je ademhaling terwijl je bezig bent met jouw activiteiten?
En nog een vraag, hoe adem je op dit moment? Neem even de tijd om de verschillende aspecten van je ademhaling op te merken. Zoals adem je in door je neus of door je mond, of misschien beide. Hoe diep gaat je ademhaling je lichaam in, bijvoorbeeld tot de borstkas of helemaal tot in je buik? En wat doe je met uitademen, door je neus of je mond? En let een op hoeveel seconden je neemt om uit te ademen.
Interessant is om te beseffen: waar ben je terwijl je dit artikel leest. Op kantoor omringt door collega’s, de trein of thuis op de bank.
Emoties hebben invloed op acties
Waarom al die vragen over ademhaling, fysiologie en emoties? Omdat ze een essentieel onderdeel zijn van het mens zijn. Ze spelen een onmisbare rol in de effectiviteit van ons dagelijks functioneren, of dat nu thuis is of in het sociale leven. Juist de emotionele transitie, het overstappen van de ene situatie naar de andere, wordt over het hoofd gezien.
Bijvoorbeeld, je stapt net uit een vermoeiende zoom meeting en neemt direct een telefoontje aan. De persoon die jou belt heeft een vraag die binnen jouw expertise thuishoort. De vraag is interessant, maar je weet ook dat het een flink beslag op je schaarse tijd zal leggen. De kans dat je emoties van de vermoeiende zoom meeting doorklinken in de wijze waarop je het telefoontje beantwoord, is nagenoeg 100%.
De kracht van de emoties wordt meestal onderschat of volledig over het hoofd gezien. Juist die emoties bepalen jouw acties en hebben dus enorme invloed op jouw resultaten. Aan elke actie gaat namelijk een waarneming vooraf die bepaald is door de emotie. (Een waarneming is een actie omdat het zenuwstelsel in actie is).
Emotionele transitie
Wanneer je van de ene situatie op de andere overstapt, van zoom meeting naar telefoontje, is het noodzakelijk even je emotionele huishouden te resetten. De ene situatie loslaten alvorens in de volgende situatie te stappen: dat is de emotionele transitie. Zo bereid je je voor op een nieuwe situatie met hernieuwde energie. Simpelweg door in alle rust op je ademhaling te letten en de bovenstaande vragen nog eens langs te lopen. Hoe haal je adem, waar zit je ademhaling en laat bij het uitademen de voorgaande activiteit los. De nieuwe situatie die voor je ligt krijgt de ruimte en emotionele aandacht die het verdient.
‘Haal diep adem en tel tot 10’
Dit simpele maar doeltreffende advies is je reminder aan de kracht van ademhaling en het belang van emotionele transitie. Jouw leven kan je vergelijken met een reis onder soms uitdagende omstandigheden. Je navigeert daar doorheen naar beste eer en geweten. De kwaliteit van jouw leven kan je op vele manieren beïnvloeden, bewustzijn van je ademhaling en emotionele status quo is daar één van.
Meer leren over effectiviteit persoonlijk leiderschap? Kijk op: De Leider in Jou!
Dit artikel is gebaseerd op duizenden gesprekken met coachcliënten en de ontological studies van de auteur.