Angst is de grootste reden waarom we niet doen wat we wel willen doen. Het is een ongewenste bezoeker die ons bezig houdt. Angst belemmerd ons om te zien hoeveel we eigenlijk wel kunnen.
En het is je beste smoes om je dromen uit te stellen. Wat als ik niet genoeg geld verdien, die nieuwe baan die ik zo graag wil niet krijg….., of als ik niet goed genoeg ben? Zo voeren wij talloze ‘goede’ gesprekken met onszelf. Dat legt een behoorlijk beslag op je tijd en je mentale ruimte. En die twee heb je juist nodig om je dromen na te jagen en waar te maken! Waar komt die angst vandaan en hoe ga je hem te lijf.
Goede excuses als balsem voor je ego
De ironie is dat de dingen we nastreven en het liefst willen hebben, ook de meeste risico’s met zich meebrengen. Omdat het resultaat belangrijk is voor onze eigenwaarde, raakt het direct het domein van onze kwetsbaarheid. Door alleen al te denken aan hoe graag je iets wilt, zie je direct het verlies als dat niet bereikt wordt. De pijn van dat verlies maakt ons kwetsbaar en direct springen we in aloude excuses. Angst is een fenomeen dat ik zelf maar al te goed ken. Alleen noem ik het geen angst, maar heb ik er een twist aan gegeven zodat het wat beter klinkt. Zoals:
‘Stel dat ik dit project lanceer, zullen ze (wie??!!) het (wat??!!) dan wel waarderen, misschien moet ik er nog wat langer over nadenken en beter uitwerken’
Klinkt heel reëel, maar in essentie komt het op hetzelfde neer. De angst is verpakt in een mooi excuus. Misschien herken je deze ‘excuses’, je wilt graag X maar het kan pas als je voorwaarde Y hebt ingevuld, ze klinken als volgt:
‘Ik wil wel graag promotie maken, maar dat kan pas als ik die extra training heb afgerond’
‘Ik wil graag meer tijd doorbrengen met mijn partner, kinderen of vrienden, maar dat kan pas als ik mijn project heb afgerond’
Deuk in je ego
Deze excuses, vinden hun roots in een diepere laag. Angst voor ego verlies. Het begint met angst om succesvol te zijn en die angst gevoelens zijn heel reëel. Daarna komt direct het ego om de hoek kijken. Als je wel doorzet en je blijkt succesvol te zijn, moet je ook toegeven dat alle excuses die jij leidend maakte, niet kloppen. En je fout toegeven is een deuk voor het ego. Zo werkt angst als bliksemafleider voor een eventueel toekomstig beschadigd ego. Het ego is gered, de angst omgezet in een goed excuus en je situatie is geen spat veranderd.
100% klaar om succesvol te zijn
Je weet wat je wilt bereiken of met wie je graag samen wilt zijn maar er mist nog iets, de zekerheid dat het lukt. De waarheid is dat je nooit 100% klaar kunt zijn. De perfecte omstandigheden bestaan niet en je hebt geen controle over de uitkomst. Je hebt alleen controle over je intenties en je inspanningen.
Terug naar die felbegeerde promotie. Het is een paar niveaus hoger dan je huidige functie. Je bedenkt excuses waarom je waarschijnlijk geen kans maakt. Andere kandidaten zullen wel beter gekwalificeerd zijn en meer ervaring hebben. En een venijnig stemmetje op de achtergrond fluistert ook nog eens dat je ego een deuk zal oplopen als anderen weten dat je hebt gesolliciteerd en bent afgewezen. Angst om te falen houdt je tegen. Je krijgt de promotie niet. Niet omdat je het niet wilde en ook niet omdat je niet de beste kandidaat was, maar simpelweg omdat je jouw angst zoveel macht hebt gegeven dat je überhaupt niet eens hebt gesolliciteerd. Wat een gemiste kans!
Wetenschappelijk bewijs voor positief denken
In plaats van focussen op alle elementen waarom je niet de perfecte kandidaat bent, had je al die tijd en aandacht kunnen besteden aan wat je al wel bent. Je had jezelf een hoop zorgen en angstgevoelens kunnen besparen. Daar komt bij dat juist het zien en herkennen van wat je al wel kunt en waar jij van toegevoegde waarde bent, energie geeft.
Positieve gedachten veranderen de structuur van de hersenen. Zo stelt Norman Doidge M.D in zijn boek The Brain That Changes Itself. Je kunt nieuwe wegen inslaan, door alleen al je gedachten te veranderen. Net zoals lichaamsbeweging geleidelijk het lichaam verandert, kunnen positieve “brain workouts” daadwerkelijk de structuur van je hersenen veranderen om negatieve denkpatronen te verstoren.
Misschien wel een van de meer verrassende positieve feiten is dat de kracht van positief denken je beter kan maken in je werk. Optimisme zorgt ervoor dat je je vaardigheden vergroot en dat je meer van je al aanwezige kennis en kunde gaat benutten. De Amerikaanse professor en psycholoog Barbara Frederickson, noemt dit de ‘Broaden en Build’ theorie. Naast vaardiger worden in je werk wordt je ook ontvankelijker voor nieuwe informatie. Het hebben van positieve gedachten, verbreden je gevoel van wat mogelijk is waardoor je daadwerkelijk meer kunt leren.
Van angst voor falen naar successen najagen
Hoe open-minded ben jij om van angst naar succes over te stappen? Met kleine stappen bereik je al grootste resultaten. Waarbij de kracht zit in de herhaling. Groot voordeel, je stress niveau zal significant dalen en je plezier in wat je doet navenant toenemen. Hieronder volgen een paar handvatten die je kunt gebruiken om het denken vanuit angst om te zetten naar denken vanuit mogelijkheden. Succes!
Denken vanuit angst | Denken vanuit positieve gedachten |
Ik heb het nog nooit eerder gedaan | Het is een kans om iets nieuws te leren |
Het is te ingewikkeld | Ik kan het van een andere kant benaderen |
Ik heb de middelen niet | Als ik dit echt nodig heb, vind ik een manier om het te krijgen |
Ik ben te druk om dit te doen | Het past niet in mijn agenda, laat ik mijn prioriteiten eens heroverwegen |
Het gaat nooit lukken | Ik kan proberen hoever ik kan komen |
Dit is een te radicale verandering | Laten we kijken wat het op kan leveren |
Niemand neemt de moeite om met mij te informeren | Ik zal eens kijken waar ik informatie kan halen |
Ik zal hier niet beter in worden | Ik zal het nog eens proberen |
Meer weten over persoonlijk leiderschap? Kijk op: De Leider in Jou!